Harry Mulisch

Net naar ‘Boeken’ gekeken op de tv, gepresenteerd door Wim Brands in gesprek met Adriaan van Dis, schrijver, en  Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde. Een prachtig gesprek over de herinneringen van deze twee mensen aan de weergaloze Harry Mulisch die gisteravond overleed op 83-jarige leeftijd.

Ook ik heb herinneringen aan hem. Natuurlijk vanwege de boeken die ik van hem heb gelezen. Elke dag kijk ik vanuit mijn positie aan mijn bureau uit op de boeken van hem die ik in mijn bezit heb. Zijn twee dikste boeken, De compositie van de wereld en De ontdekking van de hemel als boekensteunen, waartussen de wat dunnere exemplaren trots en veilig rechtop staan. En elke dag lees ik, min of meer terloops, één of meerdere titels;  Oude lucht, De Versierde Mens, Voer voor Psychologen, Hoogste Tijd..

Maar ik heb ook andere herinneringen aan hem, waar ik in 2006 al eens over heb geschreven. Ik verwijs dan ook graag naar dit log van vier jaar geleden, en beschouw dit schrijven vanaf nu als een persoonlijk IM voor Harry Mulisch, waarbij de laatste zin van dit bericht een diepere betekenis heeft gekregen door de dood van deze grote schrijver.

https://marijkeszonzijde.wordpress.com/2006/04/15/boeken-uit-mijn-boekenkast-iii/

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Harry Mulisch

  1. tagrijn zegt:

    Heel goed om het log uit 2006 als een persoonlijk IM te beschouwen. Ik heb het met belangstelling gelezen en het laat een toch ook weer vrij onbekend stukje van zijn leven zien.

  2. Zag het programma ook en gevoelens van schaamte maar ook een ontdekking ‘ik denk dat ik hem nu pas ga begrijpen’ Schaamte omdat ik alleen de Rattenkoning van hem las en me verder niet in hem verdiepte. Mijn vader las hem graag.

    Ja ook in zijn interviews begrijp ik hem nu pas….

    There’s a time and a place for us…..

    Dank Marijke met liefs van Annet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s