Schepping

Makers van de Evolutie of Schepping-brochure  hebben donderdag de eerste exemplaren in Urk verspreid. Vanaf maandag valt de folder bij alle Nederlanders door de brievenbus. Dat heeft Kees van Helden, coördinator van de campagne Evolutie of Schepping, bekend gemaakt. De folder stelt de evolutieleer van Darwin ter discussie. Een groep van dertig christelijke organisaties steunt de campagne. (© De Telegraaf)

Tja, wat moet je als eigenwijs en zelfdenkend mens met deze informatie, die zogenaamd als discussiemodel wordt aangeboden, maar waar vanuit de pertinente waarheidbeleving van christelijke organisaties wordt gesproken. Dit betekent dat het vrijwel onmogelijk is om met deze verkondigers van ‘het woord en de waarheid’ in discussie te gaan. (ze heten niet allemaal Andries Knevel) Ook is mij ter ore gekomen dat er geschermd is met beweringen als: de evolutietheorie valt niet te bewijzen!

Toen brak bij mij toch werkelijk de klomp. Valt De Schepping wel te bewijzen dan? Al eeuwenlang hebben ‘ongelovigen’ door evangelisten moeten aanhoren dat er maar één waarheid is: die van het Woord van God. Maar er is nooit een absoluut ‘bewijs’ geleverd voor de echtheid van deze ‘waarheid’. En nu moeten aanhangers van de evolutietheorie wel met een bewijs komen?

Het lijkt mij meten met twee maten. De echte waarheid van deze elkaar bijtende overtuigingen ligt mijnsinziens besloten in het hart van mensen, die met behulp van filosofische, spirituele, beschouwingen en wetenschappelijke onderzoeken -en uitkomsten, (die overigens per definitie maar tijdelijk zijn, tot zich een nieuw paradigma voordoet) zich enigszins en zeer moeizaam een beeld kunnen vormen van de oorsprong van alles.

Met andere woorden: de ‘waarheids’bevinding verschuift als er zich nieuwe inzichten – door andere, betere, bewijsvoering – voordoen. Ik vind het boeiend om mij te verdiepen in de evolutietheorie, maar ook om te lezen wat De Bijbel zegt. Mijn intuitie, mijn invoelingsvermogen, de inzichten die ik soms ‘ontvang’, waar ik vaker over schreef, hier en hier, maken dat zich op eigenwijze een soort van ‘waarheid’ openbaart, die mij steeds een beetje meer de grootsheid van het leven laat ervaren.

Ik zou werkelijk in opperste verwarring raken als mij een theorie of waarheid zou worden opgedrongen. Alsof er duizenden tegensignalen in mij tot leven worden gewekt, die allemaal om het hardst schreeuwen om gehoord te worden.

Ik ben blij dat ik in een land leef waar we vrij kunnen denken en voelen, en dat ik de schepper van mijn eigen leven mag zijn.

En dat is mijn overtuiging.

Dit bericht werd geplaatst in Proza. Bookmark de permalink .

2 reacties op Schepping

 1. Niklas zegt:

  Ik ben opgevoed met de eenduidige waarheid van het Bijbelse scheppingsverhaal. Voordat ik met de evolutietheorie in aanraking kwam, was mijn jeugd voorbij. Er zijn in mijn leven genoeg dingen gebeurd om aan vaststaande waarheden te gaan twijfelen, en daar ben ik blij om: anders zou ik waarschijnlijk in een “gekkenhuis” terecht zijn gekomen.
  In plaats van “de waarheid” zijn er de “waarschijnlijkheden” gekomen. Die behouden de vrijheid om te veranderen met veranderende kennis.
  Nu zelfs Andries Knevel tot de conclusie gekomen is, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat God de wereld in 6 x 24 uur geschapen heeft, is hij in mijn achting gestegen. Niet omdat hij nu ineens intelligenter is geworden, maar blijk geeft zijn analytische geest niet alleen te willen gebruiken om onzin te verzinnen om zijn gelijk te “onderbouwen”.
  De waarschijnlijkheid dat de ontwikkeling van de aarde en haar levende have een weg gevolgd heeft die heel veel lijkt op de evolutietheorie, is veel waarschijnlijker en logischer dan het simplistische scheppingsverhaal, dat uit de tijd stamt dat ook onze voorouders behoorden tot, wat wij nu noemen, “primitieve volkeren”.

 2. Mijn vriendin van indertijd zei al: dat mensen dat scheppingsverhaal aannemen als waarheid (de bijbel) het is allemaal symbolisch bedoeld. Een probeersel van iemand om een verklaring te geven voor het mysterieuze waarin wij ons bevinden.
  Lopend over water…..
  Een zee die zich splijt

  Het is poëzie.

  Darwin lijkt me logisch.

  Maar het maakt mij ook niet uit eigenlijk…..
  We zijn er en dat is een gegeven.
  George Groot zei het ook: is dat nou wel eigenlijk zo? Bij iemand die overtuigd was van iets.
  Twijfelend aan alles (hij).
  Dat is ook zo bij mij.

  Ik weet niks maar onderga en stroom mee.

  Geen smilies hier….~)

  Liefs….Annet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s