Pierre Jansen

Pierre_janssen_overl_99598h_1 Zojuist vernomen: Pierre Jansen is overleden. Voor mij bijna net zo’n ervaring als die ik heb beschreven in mijn vorige log.  Mijn herinnering – al vele jaren- aan hem: zijn onnavolgbare televisie programma Kunstgrepen , waar ik ademloos toekeek naar zijn trillende handen en luisterde naar de klank van zijn stem vol emotie. Kunstuitleg met een zeer grote K.    

Een keer heb ik, samen met mijn zus Sylvia, het genoegen gehad met hem een paar woorden te wisselen. Dat was in 1971 , tijdens de kunstmanifestatie ‘Het EI’ in Olst bij een oude steenfabriek aan de rivier de IJssel. Pierre Jansen verrichtte de opening van dit spektakel. In zijn toespraak noemde hij onze namen, omdat wij hem, toen hij het terrrein opliep, als eersten begroetten. …’Zeer mooie en aardige jonge vrouwen Marijke en Sylvia die mij zo hartelijk tegemoet traden, ik voelde mij meteen op mijn plaats hier aan de oever van die prachtige IJssel’…

Heerlijke herinneringen, die blijven.

Affiche_ei 

Affiche gemaakt door kunstenares Maja Eckhardt voor de Manifestatie Ei                           

Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

5 reacties op Pierre Jansen

 1. ajmh zegt:

  Hij was van voor mijn tijd. Toch kon ik het later, via allerlei oude fragmenten, goed begrijpen waarom hij als zeer inspirerend te boek stond. Hij zit nu ongetwijfeld een glaasje hemelse absinth te drinken!

 2. Marijke zegt:

  @AJMH: Daar ben ik van overtuigd. En met prachtige gebaren verhalend over zijn tijd op aarde, zodat de hemelbewoners zin krijgen om weer terug te keren!

 3. Niklas zegt:

  Mijn moeder heeft me al heel jong meegenomen naar musea. Ik denk niet dat ze echt een kunstkenner was, maar ze had wel culturele interesse; wat wil je als dochter van een schoolhoofd (al was dat dan Met Den Bijbel). Toen ze hertrouwde waren die uitstapjes voorbij. Ik kwam pas laat in aanraking met TV, maar Pierre Jansen staat nog in volle actie, met al zijn enthousiasme, op mijn netvlies. Later vertelde mijn moeder dat hij regelmatig bij hun voor het huis langs liep, om bij zijn moeder op bezoek te gaan in een bejaardenhuis even verderop.
  Als zo iemand zo enthousiast voor kunst kon zijn, dan hoef je je er toch niet meer voor te schamen ook
  geinteresseerd te zijn, ondanks je schamperende vrienden?

 4. Arthur zegt:

  Communicatie.
  Beroepsmatig heb ik een link met vaardigheden binnen communicatie. De kern van geslaagd communiceren en overtuigend presenteren is: Mensen proberen te overtuigen en te boeien voor jouw onderwerp.
  Ook ik ben een kind van de generatie die Pierre Jansen, mensen door de beeldbuis heen zag “pakken” om geinteresseerd te maken voor kunst.
  Eerst in zwart wit, later in kleur. Pierre wist met zijn solo optreden alle facetten van menselijke interactie op een natuurlijke manier te presenteren.
  Zijn warme doorleefde stem, gespreks interacties, mimiek, ingebouwde pauzes en zelfs zijn handicap (trillende handen) vormden een logisch compact geheel. Pierre was en blijft uniek, een voorbeeld voor huidige studenten in allerlei vakken. Pierre is helaas allang niet meer.
  Bij het opzetten van een nieuwe communicatie oefening, wilde ik Pierre Jansen gebruiken als voorbeeld. Research naar deze icoon deed mij onder anderen belanden op deze site. Ik voelde een emotionele drang om een ode aan deze unieke man te schrijven. Zoals met alle iconen, zij leven
  voort in de herinnering van mensen die hen onsterfelijk maken. Zo moet het zijn.

 5. Marijke zegt:

  @Arthur: Pierre Jansen kon als geen ander datgene wat hem zo tekende: het wezen van de Kunst laten zien op een warme, liefdevolle manier. Er bestaat geen 2e Pierre Jansen. En bij mijn weten heeft nog nooit iemand geprobeerd hem te imiteren of te evenaren. Uit respect voor zijn uniciteit.

  Dank voor je waardevolle reactie, Arthur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s