Eeuwig leven

Mijn zus was jarig, afgelopen vrijdag 19 oktober. Ze is van 1947, dus werd ze zestig jaar. In huiselijke kring werd deze heugelijke dag gevierd. Ze ziet er nog steeds beeldschoon uit, alsof er geen zestig jaar voorbij zijn gegaan, alsof zij altijd in deze mooie gedaante zou blijven bestaan.

Eén van de gasten maakte bij het feliciteren de opmerking: nu ben je zestig geworden op de sterfdag van Jan Wolkers, en ik dacht: hè, is dat dan alweer een jaar geleden ofzo, of wanneer stierf Jan Wolkers ook alweer, toen het langzaam tot mij doordrong dat de schrijver juist vandaag, een paar uur daarvoor, was overleden.

Een vreemde maar toch heldere ervaring. Helder omdat het mij het inzicht gaf dat ik mensen kan ervaren als tijdloos, dwars door de (lichamelijke) dood heen.

Een paar weken geleden dacht ik, (vraag me niet waarom)  bijvoorbeeld aan de  zangeres, cabaretière en musicalster Conny Stuart. Ik wist niet of zij nog leefde, maar ging er eigenlijk van uit dat zij al jaren geleden de hemelpoort had bereikt.

Maar Wikipedia kon mij vertellen dat dat geenszins het geval is, hoewel zij al sinds 1985 een punt zette achter haar carrière. Het was een aangename verrassing te vernemen dat zij nog tot het land der levenden behoorde. En toch zou ik niet teleurgesteld zijn geweest als dat niet het geval zou blijken te zijn.

Maar natuurlijk besef ik wel dat ik dit inzicht makkelijker tot mij door kan laten dringen, als het om mensen gaat die niet in in mijn persoonlijke levenssfeer leven of hebben geleefd. Van een totaal andere orde is dit onderwerp als het wel om personen gaat die mij lief zijn, zo lief, dat ik er niet eens over wil denken, laat staan praten, of schrijven.

Toch vond ik het frappant, die ervaring afgelopen vrijdag. En daar wilde ik wel een stukje over schrijven..

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Eeuwig leven

  1. Niklas zegt:

    Dat was inderdaad een heel rare ervaring: Hoezo sterfdag van Jan Wolkers? Die leeft toch nog!?
    Net alsof Jan er altijd in levende lijve zou zijn, met zijn unieke stem en kijk op de wereld…

  2. Dwarsbongel zegt:

    Even in Wikipedia gekeken: Conny Stuart is van 1913, dus al veel ouder dan Jan Wolkers (1925) geworden is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s