Mama

Hoe belangrijk is je moeder voor je? Over het fenomeen Moederschap zijn al vele boekwerken geschreven. Je moeder is de vrouw die echt van je wakker ligt als het niet goed met je gaat. Ze is de eerste persoon die je raadpleegt als er problemen zijn, of juist als je blij nieuws hebt te melden. Ze is Altijd Aanwezig, ook al is ze al vele jaren dood. Of je hebt haar nooit gekend, omdat je bij je geboorte werd afgestaan aan adoptiefouders. Maar ze blijft je leven bepalen, misschien wel juist in die tijd van de Eeuwige Afwezigheid.

Mijn moeder was een echte moeder in de ware betekenis van het woord. Zo voelde ik dat. Zij was er gewoon voor me. Mama weet alles, zij lost al mijn problemen op, dacht ik altijd met een vanzelfsprekendheid, kinderen eigen. Later, in de jaren des onderscheid begreep ik dat zij ook haar zwakke kanten had. Dat zij ook een gewoon mens – met wensen en dromen over een mooi bestaan – was. En dat zij ooit een kind en een jonge meid is geweest met verantwoordelijkheden die niet bij haar leeftijd pasten. Omdat haar vader stierf toen zij veertien was en er nog twee jongere broertjes waren, en haar moeder, mijn oma, het leven niet goed meer wist te besturen, werd er van haar verwacht dat zij meemoederde. Maar ook te werken buitenshuis om voor het inkomen te zorgen.

Mijn moeder is gestorven in 1998, in het jaar dat ik zelf door andere factoren in een zware crisis was beland. Door haar dood, die door mij als verpletterend werd ervaren, zag ik mijn hele leven in een ander licht. Nu was ik zelf de oudste van de generatie na mij. (Zoon, dochter en kleinkinderen)

De Madre van de familie.

Haar dood heeft ook een positieve impuls gegeven aan mijn vermogen tot zelfstandig handelen. Maar toch hoor ik mijzelf vaak ‘mama’ zeggen op momenten dat ik haar even nodig heb. Zo blijft zij deel uitmaken van mijn dagelijkse leven. En ze is altijd welkom!

Nu op deze moederdag ontving ik van mijn dochter een prachtige kaart met een groot glanzend hart erop. Met erin de liefste en heerlijkste woorden die je als moeder maar kan wensen. Mijn dochter, ook een moeder van twee prachtige zoons, houdt zielsveel van me, en ik van haar.

En zo gaat het leven door en het is goed zoals het gaat in mijn leven..

En mooie moederdag gewenst!

Dit bericht werd geplaatst in Familie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mama

  1. Gauke zegt:

    Ik zou graag je moeder in levende lijve hebben meegemaakt. Ik heb haar gezien op video. Je vader ook.
    Dat kan ik jou niet geven. Ik heb geen bewegende beelden van mijn moeder en alleen maar één foto waar mijn vader en ik samen op staan.
    Maar de reacties van onze kinderen op ons samengaan is zoveel waard…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s