Dingen die ik niet hoef te doen

Elke dag begint voor mij met de vraag: wat moet ik vandaag doen. Dingen doen, zoveel dat het mij bijkans duizelt. Ik wil dat niet, maar het schijnt te moeten van de Grote Wereld.

En dan moet ik ook zoveel onthouden. Al die informatie die ik dagelijks moet verwerken, moet worden opgeslagen in mijn brein dat al jaren overvol is geraakt.

Mijn eerste ding van de dag is het starten van mijn computer, op zoek naar Goed en Positief Nieuws, wat na ruim twee jaar toch een vermoeiende klus dreigt te worden. Het is, zoals elke jezelf opgelegde taak, een hele kunst om niet te vervallen in geroutineerd en snel het klusje klaren, zonder hart en ziel, maar integendeel elk bericht met volle overtuiging en een blij gemoed te plaatsen.

Informatieverwerking, dat is wat een computer doet. Daartoe moet hij, omdat het een machine is alle informatie die hij ooit ingevoerd heeft gekregen ‘onthouden’ of in elk geval ergens opgeslagen hebben om het als het nodig is te kunnen gebruiken voor een nieuw gegeven.

Maar is het voor een mens zoals ik nodig om elke dag de enorme hoeveelheid nieuws, nieuwtjes, inzichten, meningen, wetenschappelijke feiten en wat al dies meer zei, tot mij te nemen, te verwerken, te onthouden en op te slaan, om een volledig persoon te worden?

Gisteren gebeurde het weer. Al surfend op het internet, veel interessants tegenkomend, maar nergens de rust vinden om er een poos te blijven hangen om het interessants wat dieper te bestuderen, kreeg ik een soort van overflow, een teveel van alles gevoel.

Toen tikte ik in mijn wanhoop de volgende regels in op Google: ik word gek van alle informatie het is teveel en drukte op Google zoeken. Het was meteen raak.

‘Frankwatching’ heet de site waar ik het eerst op stuitte en deze gaf mij de broodnodige informatie waar ik de meeste behoefte aan had.

Alleen al door deze zin:

Je hersens zijn er niet om ideeën vast te houden, ze zijn er om ideeën te krijgen. En je krijgt vaak de beste en meest creatieve ideeën als je hoofd leeg is. Als je dat wilt, dan zul je dus je hoofd leeg moeten maken.

http://www.frankwatching.com/archive/2007/03/27/getting-things-done-en-web-20/

Hoe komt het nou dat ik deze site rustig en geconcentreerd heb kunnen lezen?

Hij staat nu bij mijn favorieten.

En nu ga ik bedenken wat ik allemaal niet hoef te doen vandaag.

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Dingen die ik niet hoef te doen

 1. Niklas zegt:

  Ik herinner me dat de baasjes, tussenbaasjes en bovenbaasjes in ons bedrijf naar een cursus “Time Management” gestuurd werden.
  Dat kostte ca. 1000 gulden per persoon per dag en duurde (all-in, dus inclusief persoonlijke effectiviteit, emotionele intelligentie en klachtenafhandeling) zo’n 14 dagen.
  Die mannen liepen kort daarna allemaal de hele dag met een dikke klapper, de “Time Manager” rond, die hun eenvoudige agenda verving. De eerste weken na de cursus deden ze allemaal vreselijk hun best, en niemand had nog last van ze. Ze waren te druk bezig met hun “Time Manager” om nog iets zinvols bij te dragen aan het productieproces. Daarna flikkerde de een na de ander de klappermap in een hoek en ging weer aan het werk…
  Is dit ook zo’n methode?
  Volgens mij zijn hersens er om het zaad voor nieuwe ideeën in te bewaren; waar anders?
  Nieuwe ideeën ontstaan door onverwachte combinaties te maken uit “oude” kennis! Ze ontstaan nooit uit het niets. Bij mij ontstaan nieuwe ideeën meestal juist onder druk van de omstandigheden!

 2. annet zegt:

  Hallo Marijke,

  Herkenbare gevoelens. Zit in net zo’n proces. Daarom ben ik wat meer bezig op web-log. Hier dus:>)

  Go with the flow!

  :>)
  Lenteliefs van Annetta!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s