Pauw&Witteman

Het was me al eerder opgevallen: ik mis Barend & van Dorp helemaal niet. Maar sinds gisteravond weet ik ook waarom ik ze niet mis. Dat komt door het tweetal Paul Witteman en Jeroen Pauw. Daar waar B.V.D. hun gasten en zichzelf overschreeuwden om toch maar vooral dat antwoord te krijgen waar de vraag voor bedoeld was,  waardoor de uitzending meer gingen lijken op een babylonische spraakverwarring dan op een echt gesprek, blinken Paul en Jeroen uit in de eenvoud van het luisteren naar de gast.

En zo kon het gebeuren dat de gast van gisteravond: levenspartner van wijlen Gerard Reve, Joop Schafthuizen, zonder ook maar één onderbreking zijn verhaal mocht doen over zijn leven met de grote schrijver. Met eenvoudige bewoordingen, met veel ‘ja’s’ en ‘eigenlijks’ en af en toe een moeilijk woord, kreeg de kijker, maar vooral de luisteraar een ontroerend beeld van de man die zijn leven totaal heeft verbonden aan de schrijver van het Reve, ook na zijn dood. Hoe prachtig wist hij te verwoorden, deze eenvoudige man, hoe van het Reve in de jaren van aftakeling zich toch af en toe in het openbaar vertoonde en zelfs nog voordrachten hield, en hij alleen, Joop Schafthuizen, wist hoe groot de verwarring al in zijn hoofd had toegeslagen.

Pauw en Witteman hebben als kunstenaars het beeld al in de ruwe steen zien schitteren, en louter kunnen volstaan hier en daar wat schaafwerk te verrichten om het zuivere kunstwerk tot zijn recht te laten komen. Een prachtige uitzending was het uiteindelijke resultaat.

Een verademing.

Dit bericht werd geplaatst in Televisie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Pauw&Witteman

 1. Niklas zegt:

  Ja, meestal worden juist dergelijke mensen, die wat subtiel en aarzelend formuleren, meegesleurd in de maalstroom van het RETTEKETET ter meerdere glorie van de interviewer…
  Ik ben het helemaal met je eens!
  Mensen die echt wat zinnigs te zeggen hebben, doen dat genuanceerd, maar worden gedwongen tot one-liners voor het veronderstelde gepeupel dat kijkt.

 2. Annet zegt:

  Helaas zijn Pauw & Witteman te laat voor deze hobbyboerin:>)

  Je hebt gelijk Marijke maar ik kan niets meer op web-log. Mijn Apple botst met Windows. Ik ben er depri van. Had het net allemaal door in oude vorm gaan ze het veranderen………..

  Mannen! :>)

 3. Marijke zegt:

  @Annet: voor mij zijn ze ook vaak te laat. Heel jammer, maar ik heb van die dagen dat ik bijna met de kippen (die ik niet heb, de kippen van anderen bedoel ik)op stok moet.
  Zoo moe van alle dagelijkse beslommeringen.

  Jammer dat je Apple geen goede relatie heeft met Windows. Is therapie misschien een optie?

  Je moet wel baas blijven in eigen computer hoor!

 4. M zegt:

  Moet zeggen, ik zag het van de week en toen irriteerde ik me mateloos aan de arrogantie van zowel Pauw als Witteman. Maar goed, arrogant zijn ze misschien allemaal wel. 😉

 5. Fred zegt:

  Apple & Windows zullen elkaar blijven bijten.
  Cats & dogs.
  Ikzelf ben NIET tevreden over Pouw&Witteman.
  Een uur de tijd, 4 gasten die elk een kwartier hebben. Als een gast aan het woord is zitten de
  andere mensen als zombies toe te kijken. Het is
  saai, zakelijk en volstrekt oninteressant. Zou hier
  iets anders tegenover geprogrammeerd staan,
  ( b.v. “de wereld draait door”) dan zou er geen hond meer naar kijken.

 6. Eindelijk eens een rustig praatprogramma met twee gespreksleiders die kwalitatieve hoogstandjes leveren, wordt hun kundigheid door onnozele kijkers als arrogantie versleten. Wanneer de stok te hoog ligt, doe dan gewoon een stapje terug maar geef niet af op programma’s die je verstand te boven gaan.

 7. Marijke zegt:

  @Eltien: ik kan niet anders dan het met je eens zijn. Dank voor je reactie!

 8. fred zegt:

  Sinds oktober 2006, nadat ik op deze site een reaktie had geplaatst ontvang ik dagelijks spam
  in de vorm van boekrecenties. (5-10 per dag).
  Het is me duidelijk dan een der medewerkers van deze site misbruik heeft gemaakt van mijn e-mail adres. Zolang dit spammen doorgaat blijft mijn waarschuwing van kracht op deze site geen e-mailadres achter te laten.
  http://www.opta.nl/

 9. Marijke zegt:

  @fred: Ik, Marijke van der Scheer ben de enige medewerker van deze site en ik maak geen misbruik van email-adressen. Ik weet dus niet wat je bedoelt met je aantijging dat ik spam zou veroorzaken.
  En waarom laat je zelf dan wel een mail-adres achter? Of is dit een fake-adres?
  Ik raad je aan om eens verder te kijken naar de oorzaak van de dagelijkse spam en mij verder te verschonen van deze negatieve reacties.

 10. Marijke zegt:

  @Nogmaals Fred: en wie bewijst mij dat jij met deze reactie niet probeert zelf e-mail adressen te verzamelen voor eigen doeleinden?

 11. eltien zegt:

  bijna een jaar later kom ik mijn bericht weer tegen en een mij welgevallige reactie van marijke…. dag hoor tot de volgende keer maar weer…

 12. eltien zegt:

  hahaha, die fred is me der eentje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s