Anne

Vroeger dacht ik dat de schrijver Anne de Vries een schrijfster was. In de streek waar ik woonde kwamen alleen vrouwelijke Anne’s voor. Het drong pas heel laat tot mij door dat de boeken ‘Bartje’ en ‘Wij leven maar eens’ door een mannelijke geest was voortgebracht. Het keuterijtje In het prachtige Dwingelerveld op de Benderse berg staat een hut, een zogenaamd ‘keuterijtje’ dat tijdelijk is bewoond door Anne de Vries om inspiratie op te doen voor o.m. het schrijven van het boek ‘De man in de jachthut’. In het bezoekerscentrum Dwingelderveld is een tijdelijke expositie geplaatst over het leven en werk van Anne de Vries, met name zijn leven tijdens de periode in het ‘hutje op de hei’. Onze dichtersgroep is gevraagd een poëtische bijdrage te leveren aan deze bijzondere expositie. De gedichten zijn in een mooie lay-out gevat en drie daarvan, waaronder de mijne, hangen nu naast elkaar in het bezoekerscentrum. In dezelfde lay-out zijn alle gedichten te vinden en te lezen in een daartoe speciaal voor deze gelegenheid gemaakte houten map. Heel bijzonder! Gisteren werd de opening verricht door de kinderen van wijlen Anne de Vries (1904-1964). De naar zijn vader genoemde zoon Anne, vertelde een aantal anekdotisch getinte verhalen over zijn beroemde vader. Later, in een gesprekje dat ik met hem had, vertelde ik hem dat ik dacht dat Anne een vrouwennaam was. Ik was niet de enige blijkbaar, want hij wist te vertellen dat er mensen waren geweest die dachten dat hij de dochter van een beroemde schrijfster was.. Mijn gedicht druk ik hier niet af. Ik wil alleen kwijt dat de titel is: TIJDELIJK THUIS. Ga maar gewoon even kijken en genieten van het mooie Dwingelderveld, de Benderse Berg en de tentoonstelling in het bezoekerscentrum! Marijkeenhaargedicht Marijke en haar gedicht Marijkeenanne Marijke en Anne de Vries junior

Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

7 reacties op Anne

 1. beer zegt:

  ik had ook nog nooit van Anne gehoord voor mannen, tot een paar jaar geleden. Ik vind het altijd wel leuk, een mannennaam voor een meisje en een “meisjesnaam” voor mannen. Zoals ik Bob voor een meisje ook erg leuk vind bijvoorbeeld

 2. Marijke zegt:

  @Beer
  Ik houd van korte krachtige namen, ook voor vrouwen. Hoewel mijn kleindochter Lieke heet en ik dat ook weer heel mooi vind klinken. Maar ja, een mannelijke Lieke?

 3. beer zegt:

  uhhhh, een mannelijke Lieke…..nee, dat dan weer niet. (Leuke naam inderdaad)
  Maar een vrouwelijke Jan…erg leuk

 4. Marijke zegt:

  De foto metAnne is iets te vroeg afgedrukt. Want 1 seconde later was het een lachende Marijke geweest in plaats van deze bedrukt kijkende Marijke.
  Jammer, maar er was maar één foto gemaakt.

 5. Annette zegt:

  Dacht dat ook altijd. Bij de naam Aleid van die minister (hoe heet hij ook alweer van achter?) moet ik denken aan ‘A boy named Sue’.

  Ben wel een beetje ‘floers’ dat je gedicht daar hangt. Mogen import-Gieterveners ook bij de dichtersclub? Heb in het noorden verder geen aansluiting. Wel bij ROET soms.

  Marijke het is een mooie log! En ik ben dol op keuterijtjes!

  Probeer te gaan kijken hoor.

  Liefs van Annet

 6. Marijke zegt:

  @Annet:
  Kep even gegoogled: Aleid Wolfsen is de naam.

  Dichters van diverse pluimage, importers of autochtoners van welke plaats dan ook zijn in principe welkom bij onze groep.

  Als je de ‘toelatingseisen’ wilt ontvangen, laat dat dan even weten. Misschien dat je een tijdje op een wachtlijst komt, omdat we de groep niet al te groot willen hebben.(max. 10 dichters)

  Leuk dat je langs gaat bij Anne en zijn keuterij.

  Liefs! Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s