De mystiek van Sinterklaas

Wat is de invloed van Sinterklaas tv op de fantasie van kinderen? Naar mijn idee is die invloed heel groot. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan totdat ik gisteren een stukje in de krant las, geschreven door Trudy Kuyper (theatermaakster). Mijn ogen werden geopend, een feest van herkenning! Bij elke zin die ik verder las kon ik alleen maar denken ; ja, inderdaad en ja, je hebt gelijk Trudy! Iets wat mij namelijk al jarenlang stoort (zoals waarschijnlijk veel ouders) is de vroege intreding van sinterklaas elk jaar. Het liefst plakken winkeliers de pietjes met hun rode mondjes na het verdwijnen van de laatste zomerzonnestralen al tegen het raam. Maar omdat dat natuurlijk wel heel erg vroeg is wachten ze er maar mee tot eind oktober, want dan is het natuurlijk al "bijna" sinterklaasavond! Hoopvolle kindjes die zich dan al gaan afvragen of ze wel lief zijn geweest.(Ook zo iets raars, of ze lief zijn geweest!) Alle kinderen zijn lief, ga ze toch niet in onzekerheid brengen! Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot genieter van het sinterklaasfeest. Maar dan zoals het was en hoort te zijn; geheimzinnigheid moet er zijn, hartkloppingen en niet precies weten wanneer je de sint zal tegenkomen als hij in het land is, dat je de sint op school je trillende handje mag aanreiken en op pakjesavond krijg je de langverwachte cadeautjes. Bij tv-series zoals de Club van Sinterklaas wordt de fantasie van kinderen niet meer geprikkeld. De mystiek van alles wat met de goedheiligman te maken heeft lijkt wel te verdwijnen door al het voorgekauwde materiaal wat de kinderen op tv voorgeschoteld krijgen. En dat vind ik jammer. Op deze manier kunnen kinderen er niet echt meer hun eigen verhaal van maken. Ieder kind heeft namelijk zijn eigen ideeën over sinterklaas; waar hij nou precies woont, hoe de stoomboot er van binnen uit ziet, wat hij eet bijvoorbeeld. Door o.a. de Club van Sinterklaas hoeft een kind helemaal nergens meer over te fantaseren, wat alles wordt al in beeld gebracht. En nogmaals, dat vind ik heel jammer. Toen ik nog een kind was van een jaar of vijf,(en dat is al 30 jaar geleden!) voelde ik de spanning van onzekerheid over het niet precies weten waar sinterklaas was als hij in Nederland was. En mijn ouders, die bij elke vraag die ik stelde over sinterklaas, hun schouders ophaalden en zeiden; dat weet ik ook niet schat, dat is het geheim van Sinterklaas en zijn pieten……. Heerlijk toch? Zo moet het zijn en dat is wat ik ook bij mijn kinderen probeer te doen. Er niet teveel over praten, mijn jongens van 9 en 4 jaar oud in hun eigen sinterklaasfantasietjes laten geloven en bij de sinterklaasintocht en op pakjesavond heerlijk en ongeremd laten genieten!

Babs Niemeijer, Moeder van Max en Thimo (Dochter van Marijke)

Dit bericht werd geplaatst in Fantasie. Bookmark de permalink .

5 reacties op De mystiek van Sinterklaas

 1. Niklas zegt:

  Het is nog een beetje langer geleden dat ik die leeftijd had, maar sommige beelden uit die sfeer hangen nog ergens in de spinnewebben in mijn hoofd.
  Je hebt helemaal gelijk!
  Hier stonden begin oktober de pallets met manshoog gestapelde chocoladeletters al in sommige winkels!
  Ik heb zelfs al kerstballen zien liggen…

 2. Vanmorgen al eieren gevonden in een mandje. Ach het is toch voornamelijk commercie. Als het echte feest maar in je hoofd zit en je een hartstikke leuke avond hebt op vijf december.

  Marijke ik heb je log gelinkt op ‘kraante’

  Fijne dag nog!

 3. Babz zegt:

  Hoi Naamgenootje ;),
  De Club van Sinterklaas, wat is dat verschrikkelijk! De dingen die daar uitgezonden worden, moet je gewoon zelf bedenken! Lekker fantaseren! Zelf ben ik in de leeftijd dat ik bij vlagen nog in de Sint geloof (ik ben 14 en mag nog steeds mijn schoen zetten;)) en ik vind het nog steeds geweldig om naar de intocht van Sinterklaas te kijken. Alle dingen die fout gaan rondom de aankomst…geweldig! Elk jaar krijg ik toch weer het gevoel: Zou het dan echt mislukken 🙂
  xxx Babz

 4. Pasula zegt:

  Toevallig zag ik een stukje van de intocht met Dieuwertje Blok als presentatrice en ik dacht nog bij mezelf: wat is dit slecht. Ja leuk gemaakt voor kinderen maar idd wat je aangeeft niet echt fantasieprikkelend.

 5. André Naber zegt:

  Deze moeder heeft helemaal gelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s