Vroeger en nu

In de afgelopen week heb ik eindeloos gedwaald door de straten mijn jeugd. Confronterend en tegelijkertijd geruststellend. Want veel is er niet veranderd in die oude wijk. In het parkje aan het eind van de straat waar ik woonde is een uitlaatplaats voor honden gemaakt. Verder ademt het nog de oude sfeer van handstandje spelen in het gras en bloemtakken breken van de rozebloemige Japanse Sierkers om de stoel van mama te versieren op moederdag.
Het kerkje aan de rand van het park begrensd door het lage muurtje waarop je makkelijk kon lopen is onveranderd.

Het was een wijk met de bakker en de melkboer ‘om de hoek’. Bij één van die winkels woonde meneer en mevrouw Ebben. Gewoon ‘Ebben’ in het dagelijkse spraakgebruik. Zij hadden een winkel waar zij groente en fruit verkochten, maar ook wasmidddel en het schoonmaakmiddel ‘Abro’ in een fles met in zijn binnenste een verse plastic druk-kraal voor de verzameling. Pas als de fles leeg was kon je de kraal te pakken krijgen. Ook kon je er wit/zwart, dropveters, kauwgomballen (voor een cent), zoethout en brokken druivesuiker, in de volksmond ‘Jodenvet’ geheten kopen. Joost mag weten waarom. Maar zo mochten mijn zusjes en ik de witte brokken niet noemen, want dat was oneerbiedig. Er werd geen uitleg bij gegeven, maar toch begrepen we het.

De winkel bestaat niet meer maar het pand nog wel. Je kunt de ‘winkeldeur’ nog zien omdat de omlijsting nog bestaat maar nu ingevuld met beton. Hoevaak hebben mijn kindervoeten het nu nog bestaande en nu zinloze stoepje ervoor betreden?

En dan het pand van Jan Steen, die een rookwarenzaak had. Hij woonde in zijn eentje in het grote huis boven de winkel. Het pand staat er nog steeds. Als men destijds sprak van ‘een huishouden van Jan Steen’, dacht ik dat het ging over het eenvoudige leven van deze Jan Steen en begreep daarom ook nooit wat daar mis mee was. Mijn moeder rookte en het kwam nogal eens voor dat ze even na zessen tot haar schrik moest constateren dat ze niks meer te roken had. Ons werd dan gevraagd of we niet nog even konden kijken of Jan Steen nog in de winkel was. Zo niet moesten we maar aanbellen aan de voordeur. Jan Steen was altijd bereid te helpen, maar was doodsbang dat de politie hem zou betrappen op ‘verkoop na zes uur’. Hij liet ons dan wel binnen en dook in de winkel voor het pakje caballero, schichtig om zich heen kijkend of niemand het zag, vervolgens deed hij de voordeur open, keek dan of er echt geen politie hem zou kunnen betrappen en gaf ons dan sissend het sein om er als een speer door de even geopende voordeur vandoor te gaan.

Voor mijn ouderlijk huis bleven mijn zus en ik even staan. De buitenkant met de oude deur met het raampje met gordijntje en de versierde bovenlijst. De vensterramen met de ruitlijsten en de halve boog erboven. Nog net zo als veertig jaar geleden. Het was alsof we gewoon aan konden bellen , waarna zoals vanouds het hoofd van mijn moeder zou verschijnen achter het het raampje terwijl ze het gordijntje met één hand opzij hield.. Het was nog steeds ons huis..

Ik weet en voel dat er wel iets aan het veranderen is, in mijn hoofd. Steeds minder moeite heb ik met het loslaten van het verleden, ondanks dat ik merk dat het verleden naarmate ik ouder word steeds dichterbij komt. Maar steeds minder verlang ik terug naar het verleden omdat het heden me zoveel goeds heeft gebracht. Ik, wij leven in hetzelfde tijdperk en niets gaat echt voorbij. Als ik zo nu en dan toch word overvallen door een nostalgisch gevoel, koester ik dat als een geschenk omdat ik dankbaar ben dat het verleden me niet bedrukt, ondanks de zware tijden die het ook heeft gekend.

Het gaat goed zoals het gaat..

Het verleden dichtbij
de toekomst al geweest
de tijd is

altijd

Nu

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

5 reacties op Vroeger en nu

 1. Niklas zegt:

  Door meermalen mee te lopen langs jouw herinneringen komen ze ook voor mij dichterbij. Zoals mijn herinneringen soms dichterbij komen voor jou, maar sommige van mijn herinneringen hou ik liever verre van je. Ook van mezelf, maar ik kan er niet aan ontsnappen.
  Ik heb wel een binding met een veilig huis, maar die herinnering is ook bezoedeld door wat daarna kwam.

 2. sylvia zegt:

  Wat een heerlijk herkenbaar en nostalgisch stukje ”vroeger en nu” ! Ik beleefde het weer mee!
  Altijd, als ik ook maar even die richting uitga, denk ik ”even thee drinken bij mama” tegelijkertijd beseffend dat ze er niet meer is.
  Maaar die goeie ouwe tijd leeft voort in dat fijne buurtje en in ons hart!
  Dankjewel lieve Marijke,
  je zusje Sylvia.

 3. @Sylvia:
  Fijn dat je genoten hebt en nog steeds doet, (tijd bestaat niet weet je nog wel?)van dit stukje over ons oude buurtje.
  Mede dankzij jou en onze wandeling kwamen de herinneringen als vanzelf naar boven.
  Dus, jij ook bedankt lieve Sylvia!

 4. Niklas zegt:

  @Sylvia, @Marijke: Als ik dit lees denk ik aan die keer dat we in die buurt liepen, en Marijke ook tegen me zei: even theedrinken (of koffie, daar wil ik af zijn) bij mama. We zijn toen in het huis geweest, bij de nieuwe bewoonster. Ik zie ons nog door dat huis lopen, en daar op die zolder staan, met haar kleine zoontje vol vertrouwen op mijn arm. Met de verhalen kwam de sfeer over; er zat nog behang dat jullie vader er opgeplakt had.

 5. Dat gedeelte met die verwarring met die naam Jan Steen is een bekend gevoel.

  Sfeervol opgetekend Marijke. Ik mocht dat ook nooit zeggen iets met Jood erin. Het moest Joods zijn zei mijn moeder want Jood was een scheldnaam.

  Het woord Jodenvet ken ik niet trouwens.

  Ik eet nu nog wel Jodenkoeken en geen Joodse koeken.

  Nostalgie, heerlijk!

  Groet van A. te G.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s