Krioelen

Dat doet het, overal. Waar? Waar je maar je blik op richt en waar je ook maar aan denkt. Het wemelt (synoniem voor krioelen) van de zichtbare en onzichtbare veelcelligen een ééncelligen en helemaal geen-celligen die allemaal hun weg weten te gaan. Zij ervaren allen, zo stel ik mij voor zichzelf als het centrum van de wereld.

En zo is het ook.

Ik observeer een mierenkolonie vlak voor mijn achterdeur. Ze bevinden in het ‘uitvliegstadium’. Het merendeel der krioelende mieren is in het bezit gekomen van vleugels. Daar waar zij eerder gedoemd waren zich te verplaatsen op vaste bodem, is het hen als door een wonder gegeven de aarde te verlaten om, los van de zwaartekracht, het luchtruim in te gaan. Eerst nog als een vliegende homogeniteit, maar allengs zie ik steeds meer vliegers zich solitair gedragen, zonder hun basis, hun bron, te vergeten. Eén ‘alleengaande’ volg ik en het was alsof ik mij kon voorstellen hoe sensationeel dat gevoeld moet hebben voor het vliesvleugeldiertje.

Je los maken van het gekrioel en vrij zijn, zonder dat je je eenzaam voelt. Met ander woorden: je verbonden blijven voelen en weten dat het zinvol is, in vrijheid.

Is dat wat hemel en aarde verbindt?

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

5 reacties op Krioelen

 1. Niklas zegt:

  Toch krijg ik de kriebels als ik te lang naar dat gekrioel kijk…

 2. Marijke zegt:

  Des te beter is het dan om gewoon één van de krioelenden te volgen..

 3. Mooi beleefd en in woorden omgezet Marijke.

  Hoe zou het in Portugal zijn vraag ik me af en heb een mail verstuurt naar het journaal. Je ziet totaal geen beelden en ik hoorde vanmorgen dat de waterreservoirs leeg zijn, de rivieren drooggevallen en het vee ‘geruimd’.

  Ik ben zo benieuwd hoe de mensen het daar hebben nu.

  Een bezorgde Annet

 4. Met mooi beleefd bedoel ik: belevingswereld………:>)

 5. Marijke zegt:

  Dankje Annet. En van dat ‘beleefd’ had ik al begrepen’, hoewel ik eerst dacht dat je vond dat ik een beleefde vrouw was..

  Portugal: Ik heb dit voor je gevonden. Ga nu op zoek naar persoonlijke verhalen over de mensen zonder water. Ik kan me er niets bij voorstellen, zo erg is het.
  Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s