The girl in the café


The girl in the café

Gisteravond deze zeer bijzondere film gezien. Het was een verademing. Zowel door de stylering en het schitterende acteerwerk van Bill Nighy en Kelly Mac Donald – als de hoge ambtenaar Lawrence en het meisje Gina – en de zorgvuldig uitgekozen muziek, maar vooral door het controversionele onderwerp met een krachtige sociale boodschap.

De film gaat over de vraag hoe je als een gewone burger invloed kan uitoefenen op de wereldtop , met name die van rijke industrielanden. Een hoge ambtenaar op leeftijd ontmoet een meisje in een café. Zij sluiten een bijzondere, subtiele vriendschap.

Als hij haar meeneemt naar Reykjavik, waar hij deelneemt aan de G8-conferentie over de armoede in de wereld, ontpopt zij zich als een ware voorvechtster voor de mensenrechten , vooral voor de rechten van de kinderen in Afrika, die door honger en armoede massaal sterven , elke dag, elk uur, elke minuut. Zij doet dit door de Duitse minister van Financiën en zijn Britse collega in het hotel waar zij verblijven bij het ontbijt direct aan te spreken op hun verantwoordelijkheid dit inmense probleem de hoogste prioriteit te geven op de conferentie, die die dag gaat plaatsvinden.

Vanzelfsprekend ontstaat er grote consternatie en een aantal pijnlijke confrontaties, welke ook invloed hebben op de relatie van de hoge ambtenaar en het meisje; in gunstige zin. Maar ook treft het in elk geval bij één van de ministers doel. In de conferentie laat hij luid en duidelijk weten dat het van het grootste belang is de arme landen van hun schuldenlast te bevrijden, omdat anders nooit een einde kan komen aan de grootste schande van de wereld: massale kindersterfte.

Aan het einde van de film wordt duidelijk waarom het meisje zo bewogen is als het om kinderen gaat. Zij heeft een tijd in de gevangenis gezeten, en hij vraagt waarom. Ze antwoordt: “Omdat ik een man iets heb aangedaan” Op zijn vraag waarom, antwoordt zij: “omdat hij een kind iets heeft aangedaan” “Jouw kind?” vraagt hij. En dan komt haar prachtige antwoord wat eigenlijk het thema van de film in zich draagt: “wat doet het er toe of het mijn kind is of het kind van een ander?”

Gewoon mooi.

Dit bericht werd geplaatst in Film. Bookmark de permalink .

3 reacties op The girl in the café

  1. Dwarsbongel zegt:

    In het Nederlands zou zo’n film heten: De meid in de kroeg. 8)

  2. Hallo Marijke, heb erg genoten van deze film! Een feeling-goodmovie noemen ze dat. Je ziet dit soort films te weinig. Er is teveel plof en knalwerk. Maar dit soort films kunnen mensen ook maken. We want more!

    Lieve groet!

  3. Novi O'Magum zegt:

    Een feel-goodmovie zou ik dit niet willen noemen. Wel een mooie. Misschien had-ie als theaterfilm ook best een kans gemaakt (hij is uitgebracht als tv-film).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s