Zunnewende

Gisteren op het Landgoed Schuilenburg het Zonnewendefeest bijgewoond. Het was voor het eerst dat dit feest op dit prachtige aan de Regge gelegen landgoed werd georganiseerd. Ook voor mij was het een primeur.

Het is het feest van het het begin van de Zomer en het afscheid nemen van de Lente. De langste dag en de kortste nacht. De zon ‘keert’ zich en vanaf nu zullen de nachten steeds langer worden en de dagen korter.

Het feest werd gevierd met muziek, verhalen vertellen en gedichten voordragen in de streektaal Twents. Een sprookjesachtige sfeer door de perfect gekozen ambiance. Vooral toen het begon te schemeren en overal kaarsen en vuurkorfen het terrein verlichtten.

De maan scheen groots en mooi en weerspiegelde zichzelf in het water van de Regge. Een echte wachter van de aarde.

Kikkers kwaakten luid vanuit het donker en probeerden, leek het wel, de verhalenvertellers te overtreffen met hun eigen geluid. Eén verhaal ging over een verliefde kikker en het was alsof dit verhaal werd begeleid door tientallen verliefde kikkers.

Om precies twaalf uur klonk er de mooiste muziek, werd er het mooiste verhaal en gedicht voorgedragen, scheen de maan nog voller en lichter en voelde ik mij met de armen van mijn geliefde om mij heen opgenomen in de grootsheid van de natuur en het onomkeerbare van de tijd.

Dit bericht werd geplaatst in Licht. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zunnewende

 1. Niklas zegt:

  Ik geloof dat ik ook moet zien genoeg materiaal in de streektaal bij elkaar te schrijven, en dan zorgen dat ik volgend jaar uitgenodigd wordt om op te treden. Maar misschien is het wel gezelliger om daar gewoon als publiek rond te lopen, zonder de spanning van een optreden, waarbij je op dat moment dan ook weer niet naar anderen kunt luisteren…
  Vooral de humor van Willem van Noesel wil ik niet missen!

 2. Paul DEGELING zegt:

  Marijke
  Kan je me misschien de titel van de CD met
  de muziek bezorgen.
  Dank bij voorbaat

 3. Marijke zegt:

  Nee, helaas kan ik je geen titel geven.
  Probeer het eens bij:

  Landgoed Schuilenburg
  Schuilenburgerweg 54
  7447 RP Hellendoorn
  0548 68 17 82 telefoon
  0548 68 17 91 fax
  info@schuilenburg.nl

  Succes, Marijke

 4. Judith zegt:

  Beste Marijke en andere geïntresseerde,

  Komende zaterdag 19 juni wordt voor de vierde keer het Zunnewendefestival gehouden. Vanaf 17:00 tot uiteraard 24:00 uur.
  Het belooft weer een mooi festval te worden. Kijk voor meer informatie maar eens op de site http://www.zunnewendefestval.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s