Taal of Teken

Soms wil ik een teken, een blijk van het bestaan van een hogere macht ontvangen. Gewoon iets dat maakt dat de zin van het leven weer duidelijk zichtbaar gemaakt wordt, dat heel het leven in al zijn facetten het waard is geleefd te worden om dan uiteindelijk tot een apotheotische vervulling te komen.

Of zoiets.

Zouden de ‘hoge heren en dames’ daarboven het te druk hebben en geen tijd hebben om zich bezig te houden met de noden van de ‘lage heren en dames’? Of dat zij de taal van het aardse niet meer kunnen verstaan omdat zij er al zo lang niet meer vertoeven, en wij vanzelf niet hun taal, omdat dat veel te hoog gegrepen is?

Soms pak ik uit wanhoop een woordenboek, en laat het openvallen op een willekeurige bladzijde. Datgene wat ik als eerste woord of zin lees is dan voor mij ‘het teken’ uit het universum dat zich aan mij openbaart door de taal.

Vandaag in het Woordenboek der Nederlandse Taal viel mijn blik op: legitiem, legitimatie = bewijzen dat men is voor wie men zich uitgeeft.

Met zo’n ‘antwoord’ kan ik dan weer, gerustgesteld, een tijd verder leven.

©Marijke

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Taal of Teken

 1. Niklas zegt:

  Misschien heeft het iets te maken met je verwachtingen. Kijk eens op 25 april bij UncleB. Daar vond ik wel wat zinnige associaties over wat er gebeurt als je verwachtingen niet worden vervuld.

 2. Marijke zegt:

  Het heeft te maken met mijn behoefte aan een ‘godsbeeld’, het iets dat uitstijgt boven alles wat ik als ‘aards’ ervaar. Het is geen verwachting, maar een vraag – weliswaar een dwingende – om toch eens in de zoveel tijd een antwoord te krijgen van de wereld ‘boven’ onze waarneembare wereld.
  Maar, misschien is dat toch te ‘verwachtingsvol’ en heeft het juist daardoor een averechts effect.

 3. Niklas zegt:

  Is de functie van een ‘godsbeeld’ niet juist om je (misschien niet zo duidelijk geformuleerde) verwachtingen er op te kunnen projecteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s